Belgisch zand, Duitse high tech
En een eeuwenoude liefde voor het glasblazen
Bier wordt overal in Europa gebrouwen, maar bierglazen kennen maar een bron. Aan de rand van het Duitse Sauerland bevindt zich de glasfabriek van Ritzenhoff AG.
Hier worden per dag maximaal 120.000 glazen geproduceerd, in opdracht van nagenoeg alle internationale biermerken en ook van vele kleintjes. Grote orders van standaardproducten maar ook kleine series van kunstig bewerkte designglazen worden hier zeven dagen in de week en vierentwintig uur per dag afgewerkt. Terwijl de biermerken onderling concurreren om de eerste plaats op de wereldranglijst wordt die voor bierglazen met stip en onbetwist aangevoerd door Ritzenhoff.
Alles draait om drie glasovens, letterlijk en figuurlijk. De moderne witte fabrieksgebouwen lijken om de ovens heen gebouwd, terwijl aan de achterkant de gloeiendhete intallaties lopende bandinstallaties beginnen om de kersverse glazen af te voeren en te bewerken. “Het zand dat we als basistof gebruiken is vooral afkomstig van de Belgische kust en voor een deel van Zuid-Holland,” legt verkoop medewerker Harald Schmidt uit. “We vermengen het met chemicalien , en ook met glasscherven, om een optimale samenstelling te krijgen. De ovens moeten dag en nacht branden. Als een oven om de een of andere reden uit gaat is het bijna onmogelijk om ze nog aan de gang te krijgen. En na ongeveer acht jaar is ze hoe dan ook kapot. Dan hebben de bakstenen zoveel te verduren gehad van de constante hitte dat ze te dun zijn geworden door het materiaal dat er is afgesmolten.”
Afkoelen in het juiste tempo
Het glas blazen gebeurt vanzelfsprekend niet meer met de mond maar machinaal. Maar ook dan blijft het een secuur werk waarin vooral timing van belang is. Het glas moet namelijk in het juiste tempo afkoelen tot de jusite temperatuur.”In de decoratiefase moeten we het afkoelen afremmen, tijdens de productiefase moeten we dan weer opnieuw verhitten,” zegt Harald Schmidt.”Daarvoor hebben we aparte machines.”De noodzaak de innerlijke klok van het glas respecteren leidt op enkele plekken in de productieketen tot vertragingen. Een machine moet zijn tempo aanpassen aan dat van zijn voorganger.
Leave a Reply
Uw e-mailadres is veilig.
You must be logged in to post a comment.